motoros 2024 március
belutti 2024 március
Seiko 2023 szept
RayBan kid
Jaguár
Police
Várkonyi
Ajándékutalvány
Hoyalux
Bue Control
Previous slide
Next slide

NAPSZEMÜVEG

Az UV-sugárzás három típusa különböztethető meg az általuk kibocsátott hullámhosszúság alapján: az UVA-sugárzás (315-400 nm), az UVB-sugárzás (280-315 nm) és az UVC-sugárzás (100-280 nm). Az UVC-sugárzás felsőbb légkörben elnyelődik, azonban az UVB-sugárzás hosszú távon igen káros hatásokkal jár.

A megfelelő napszemüveg kiválasztása érdekében keresse fel üzleteinket!

 

Az UV-sugarak káros hatásai nemcsak a bőrre, hanem a szemre is károsak. Ez növeli a szürkehályog, a makuladegeneráció és a kötőhártya egyes elváltozásainak kialakulásának kockázatát. A napsugárzás az egész évben és nem csak a téli hónapokban és havas területeken okozhat hóvakságnak nevezett betegséget. Ennek megelőzésében a napszemüveg viselése rendkívül fontos, mivel segít megvédeni a szemet a káros UV-sugaraktól, és lehetővé teszi, hogy világos körülmények között is jól lássunk. A napsugárzás okozta hunyorgás fokozza a szem körül kialakuló finom ráncok megjelenését és elmélyülését,  a szem körüli bőr vékony és érzékeny, és különböző bőrdaganatok is előfordulhatnak ezen a területen.

Milyen napszemüveget válasszunk?

A megfelelő napszemüveg kiválasztásakor az elsődleges szempont az UV-sugárzás elleni védelem. A divat másodlagos fontosságú, a lencsék minősége és a kényelem pedig döntő tényezők. A túl keskeny vagy kicsi, kerek napszemüvegek nem nyújtanak teljes védelmet a kívánt területen, míg a nagyobb szemüvegkeretek jobb védelmet biztosítanak. A fémkeretek egyik hátránya az, hogy a melegben felmelegszenek, ami kellemetlen lehet. Érdemes szaküzletben vásárolni, és valamivel többet költeni a minőségi lencsék biztosítása érdekében. Az olcsó, utcán kapható napszemüvegek általában nem rendelkeznek megfelelő UV-szűrővel, csak enyhén színezett lencsével. Ez veszélyes lehet, mivel a kitágult pupillák több káros UV-fényt engednek be a szembe. A megfelelő UV-szűrőt csak speciális műszerrel lehet ellenőrizni, így érdemes az optikai szaküzletekben keresni.

Az ideális napszemüveg matricával vagy tanúsítvánnyal rendelkezik, amely bizonyítja, hogy megfelel az európai szabványoknak, kiszűri a káros sugarak 99 százalékát, és védelmet nyújt a legkisebb hullámhosszúságú sugarak ellen is.

 

A lencse színe nem befolyásolja az UV-szűrést, mivel a szűrőfelület színtelen. A sötétebb lencse nem garantál hatékonyabb védelmet a káros sugarak ellen. A lencse színe más szempontból fontos, különösen a szín- és kontrasztérzékelés, a látásélesség és a kényelem szempontjából. Például a sárga vagy rózsaszínű lencsék nehezíthetik a közlekedési lámpák színkülönbségeinek megkülönböztetését, ezért nem ajánlottak autóvezetéshez.

Polarizált napszemüveg

A polarizált napszemüvegek hasznosak lehetnek bizonyos körülmények között. Ideálisak például olyan helyeken, ahol sok a visszavert fény, például vízparton vagy havas környezetben. A polarizált lencsék különösen hatékonyan szűrik a sarkító vagy visszavert fényt, amit a hagyományos lencsék nem tesznek meg. Azonban fontos megjegyezni, hogy a polarizált réteg nem befolyásolja az UV-szűrő képességet.