motoros 2024 március
belutti 2024 március
Seiko 2023 szept
RayBan kid
Jaguár
Police
Várkonyi
Ajándékutalvány
Hoyalux
Bue Control
Previous slide
Next slide

GYERMEKE SZEMÉNEK EGÉSZSÉGE AZ ÖN FELELŐSSÉGE

Gondoljon csak arra, hogy gyermeke fogait is rendszeresen megnézeti, miért ne figyelne legalább ugyanannyira szeme világára is? A látás romlását, illetve egyes betegségeket kivédhetünk a vizsgálatokkal. És minthogy a szem korunk szerint változik, összefoglaljuk, melyik életszakaszban mire ügyeljünk.

0 és 4 év között

4 éves korig folyamatosan nő, tehát változik a szem, így a látás is. Érdemes nagyon odafigyelni a kicsik látására! Amikor a csecsemő megszületik, minden sejtje megvan a látásra, ám 4 éves korig a sejtek közötti kapcsolat nem végleges: változhat. A látás így fokozatosan alakul ki a gyerekeknél.

Ez alatt az idő alatt a szülőknek fokozottan figyelniük kell, ugyanis ilyenkor alakulhat ki a kancsalság és a tompalátás. Ha az egyik szem ellustul, nem dolgozik ugyanúgy, mint a másik, ennek egyenes következménye a kancsalság és a rövidlátás. Az agy hozzászokik ahhoz, hogy az egyik szem pontosabb információkat küld, mint a másik, és így az erősebb szemre fog koncentrálni, míg a másikkal kevésbé – vagy egyáltalán nem – törődik.

Előfordulhat így az is, hogy az egyik szem teljesen elveszti a látást. Ha 2 éves kor előtt sikerül kezelni, akkor a gyermek szeme teljesen megjavulhat. 2 és 6 éves kor között viszont már csak 50%-ban korrigálható a látás. Ellenőriztesse tehát rendszeresen gyermeke látását! (Kötelező vizsgálatok: 8. nap, 9. hónap, 2. év)

Figyelmeztető jelek:

  • a családban van kancsalság
  • a gyerek ügyetlen, mindennek nekimegy, megüti magát
  • gyakran hunyorog, pislog, ráncolja a homlokát

4 és 14 év között

Rövidlátás, távollátás, szemtengelyferdülés: az első látási zavarok az iskolapadban várják a gyerekeket. Ha az iskolás gyerek nehezen követi társait, lemarad a tanulásban, fejfájásról panaszkodik, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy a szemével van gond. Nincs könnyű dolguk az iskolásoknak: ugyanolyan tökéletesen kell a tábláról olvasniuk, mint füzetükből: ez a szemnek egyik napról a másikra nem könnyű feladat.

A rendszeres, gyakori szemvizsgálattal viszonylag korán fel lehet ismerni, ha gond van a látással. A rövidlátás (nehézségek a távolbalátással), a távollátás (nehézségek a közeli látással) és a szemtengelyferdülés (deformálódott látás) esetén a szülőknek – a diagnózis felállítása után is – résen kell lenniük. A gyerekek nem szeretnek szemüveget hordani. El kell magyarázni nekik, hogy nem szégyen a szemüveg, és lehetőleg hagyni kell őket olyan keretet választani, amilyen tetszik nekik. Érdemes magas ellenálló képességű lencsét választani, hiszen nem tudnak még igazán vigyázni.

Figyelmeztető jelek:

  • gyakran fáj a feje
  • nagyon közel hajol rajzoláskor, íráskor, olvasáskor
  • eltéveszti a sorokat olvasáskor, vagy többször kell elolvasnia egy-egy szót a megértéshez

14 és 20 év között

Serdülőkorban legjobb a látásunk, de persze ilyenkor sem árt figyelni. A közlekedésben, vezetésben hatalmas szerepet játszik a látás: felmérni, felelősen mérlegelni elengedhetetlen.

Kamaszkorban is leselkednek veszélyek: a rövidlátás például ebben a szakaszban fokozott mértékben kialakulhat. A kamasz elkezd részt venni a forgalomban: egyedül közlekedik gyalogosan, biciklivel, majd megtanul autót vezetni. Fel kell mérnie különféle távolságokat, el kell olvasnia a táblákat, ráadásul a térlátás is kiemelt szerepet kap. A távoli út, a közeli tábla, a jobb oldalon a járdáról lelépni készülő gyerek vagy a bal oldalon előző másik autós mind-mind kitűnő látást követel. A jogosítvány szemvizsgálathoz van kötve, de gyakorlatilag ez az egyetlen kötelező látásvizsgálat ebben az életszakaszban. Mindenkinek magának kell tehát szemével, látásával törődnie.

Figyelmeztető jelek:

  • nehezen olvassa a táblákat
  • hunyorítania kell, hogy megfelelően lásson
  • elfárad, ha sötétben vezet

Ajándékozza szeretteinek az éleslátás örömét!

Erényi ajándékutalvány

Crizal reklámfilm